Farkında olmasak da çevremizde ya da evlerimizde köpek dostlarımızın zehirlenmesi için potansiyel sebep olabilecek birçok toksin kaynak bulunuyor. Köpek dostlarımızın zehirlenmemesi için alınması gereken önlemler bu maddelerden onları uzak tutmak olacaktır. Ancak, her ne kadar uzak tutmak istesek de ne yazık ki bazen bu yeterli olmuyor. Çikolata parçaları, ilaçlar, bitkiler, antifriz, kemirgenler, temizlik maddeleri, çeşitli bahçe ürünleri ve keneler köpek dostlarımızın zehirlenmesine yol açabilecek türdeki hususlar. Zehirlenme fark edildiği an veteriner hekiminize başvurmanız canlılarımız için hayati önem arz eder. Bu içeriğimizde sizler için köpek zehirlenmesi hakkında gereken en kritik noktalara parmak basacağız.
Köpek Zehirlenmesi Çeşitleri Nelerdir?
Köpek dostlarımız birçok farklı gıdadan, toksinden ya da bakterilerden etkilenebilir. Köpeklerde oluşan gıda zehirlenmesi, köpeklerdeki kene zehirlenmesi ve toksik zehirlenme en sık görülen zehirlenme çeşitleridir. Bunlara ek, köpeklerde salmon zehirlenmesi ile de karşılaşılıyor. Bu durum tamamen bakteriyel bir enfeksiyondur. Parazit içeren az pişmiş somon balığı tüketildiği vakit köpeklerin bağırsaklarına bu bakteriler hızlı bir şekilde yerleşmektedir. Bakteriler de kan dolaşımına girerek köpek dostlarımızda zehirlenme belirtisi ortaya çıkarmaktadır.
Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Köpek dostlarımızda zehirlenme belirtileri, zehirlendikleri maddenin özelinde diğer bir söylemle, köpeklerde zehirlenme çeşitleri değişiklik göstermektedir. Örnek vetecek olursak, köpeklerde toksik zehirlenmede salya tüketiminde belirgin artış gözükürken gıda zehirlemesinde ishal, kusma ve mide bulantısı gibi belirtiler ön plana çıkar.
Ağızlarından Köpük ve Salya Gelmesi
Köpek dostlarımız, kendileri için toksik bir madde çiğnediği zaman ağızlarında tahriş meydana gelmektedir. Özellikle de zehirli bir bitki ısırdığında veya kimyasal yaladığında ağızdan köpük gelme ya da salya akıtma gibi belirtilere sıklıkla rastlanır. Bu belirti ise fark edildiğinde öncelikli olarak köpeğin ağızının içerisinde herhangi bir şey olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer varsa çıkarılması ya da hemen akabinde veteriner hekimle iletişime geçilmesi hayati önem taşır.
Gastrointestinal Sorunlar Zehirlenme Sebebi Olabilir
Birçok toksin maddesi köpek zehirlenmesine sebep oluyor. Bu toksinler ishal, kusma gibi mide bağırsak yolu sorunlarına yol açabiliyor. Köpek dostlarımızda iştahsızlık seyreden zehirlenme sonrası dışkıda ya da kustuğunda kan görülmesi söz konusu olabilmektedir. Köpek dostlarımızda antifriz zehirlenmesi yaşanması durumunda ise en sık görülen belirti kusmadır. Zehirli bitkiler ya da gıdalar tüketildiğinde de kısma meydana gelir. Bu sebeple köpeğiniz kusmaya başlarsa ne olursa olsun veteriner hekiminize görünmeniz çok önemlidir.